Els errors més comuns


















Malgrat que en els últims 20 anys s'ha avançat molt en reciclatge, encara hi ha productes que segueixen acabant al contenidor equivocat. Aquests són els 10 errors més habituals en la separació de les escombraries domèstiques per reciclar:



JOGUINES DE PLÀSTIC

Encara que siguin de plàstic, no van al contenidor groc perquè no són envasos. Alguns d'ells, a més, contenen altres materials, com components elèctrics. El més correcte seria portar-los a la deixalleria, ja que els plàstics de les joguines són de bona qualitat, es poden fondre i reincorporar-se al cicle productiu. Si no, s'han de llençar al contenidor de restes.


BOMBETES

En cap cas van al contenidor verd. Si es tracta de bombetes de filament tradicionals, s'han de llançar al contenidor gris. Però si són bombetes de baix consum o fluorescents, val més portar-les a un punt net o a les botigues on es venen. Des d'allà són enviades a plantes especialitzades, se separen els materials de valor (vidre i metalls) dels perillosos o no recuperables. De l'alumini triturat se n'obté mercuri d'elevada puresa, amb què es poden fer piles o bombetes.






TAPS DE SURO

Si l'ajuntament ha implantat el sistema de recollida d'escombraries orgàniques, aquest és el lloc més adequat, ja que del suro se'n pot fer compost. Si no n'hi ha, per increïble que sembli s'han de portar al contenidor groc, perquè es consideren part d'un envàs. També van al groc les xapes metàl·liques i els taps de plàstic. El metall de les xapes es fon per fer envasos, peces d'automoció o eines, dels taps de plàstic en poden sortir altres envasos, galledes i mobiliari urbà.


VASOS DE VIDRE

Ni finestres, ni miralls, ni cendrers, ni vasos de vidre, cap d'aquests productes són envasos, i per això no han d'anar al contenidor verd, explica Ecovidrio. El vidre d'un got, per exemple, conté materials que el diferencien del dels envasos i necessita un tractament i una temperatura de fusió diferents. S'han de portar al contenidor gris o al punt net (però si el got és de plàstic, va al groc). Dels miralls se n'aprofita el plàstic i el vidre. Els vidres plans es trituren per tornar a fabricar vidre.


PAPER DE CUINA

Un dels errors més comuns és llançar al contenidor blau els tovallons de paper i els papers de cuina bruts, quan el contenidor on s'han de llençar és el de les escombraries orgàniques. De la mateixa manera, els mocadors de paper també es consideren residus orgànics, per això van al contenidor marró. No obstant, el paper d'alumini i el film transparent són embolcalls que s'han de llançar al contenidor groc. L'alumini es fon per reconvertir-se en altres safates i paper d'alumini.



BRICS

Encara que ho sembli, els envasos tipus bric no són cartró, o més ben dit, no són només cartró. També tenen entre els seus components el plàstic i l'alumini, de manera que és un error llençar-los al contenidor blau. El lloc correcte és el groc. A la planta de reciclatge se separen els diferents materials per a la seva correcta reutilització. En canvi, les palletes, un producte de plàstic que sol acompanyar els brics més petits, especialment de suc, no van al groc, sinó a la fracció de resta (contenidor gris).



BOLQUERS

Els productes de nadons generen bastantes confusions. Per exemple, un error habitual és llançar els bolquers al contenidor de l'orgànica, quan el seu lloc correcte és la fracció de resta o contenidor gris, com es fa amb les compreses i els tampons. També han d'anar al contenidor gris els biberons i els xumets, encara que moltes persones els segueixin dipositant al groc per equivocació.



GALLEDES DE PLÀSTIC

Les galledes, ja siguin per a neteja o per a la platja, no es dipositen al contenidor groc. S'han de deixar al contenidor gris de restes o, millor encara, portar-los al punt net, on se separaran els materials reciclables (plàstic i metall). Segueixen el mateix camí les paelles, les cassoles i altres estris de cuina, com els coberts. De l'alumini reciclat se'n poden fer noves eines i paelles. Un altre tipus de metall recuperat es pot utilitzar per fabricar peces d'automòbil.



SAFATES DE POREXPAN

Les safates de porexpan es consideren envasos i van al contenidor groc, igual que qualsevol altra safata, embolcall o bossa de plàstic, que inclouen des de les barquetes per a la carn, el peix o l'embotit envasat fins a les caixes triangulars per a sandvitx. També aniran al mateix contenidor groc les caixes petites de fusta que contenen fruita delicada, com les maduixes. En canvi, les safates de cartró típiques en hostaleria i restauració van al blau.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Si no cuidem nostre planeta, vindrà la contaminació!

Com cuidem el medi ambient?

On s'ha de llençar un raspall de dents: al contenidor groc de reciclatge o al gris?